Download

Flickr Gallery

20 Ekim 2015 Salı

KANSERİ ISIRGANLA ENGELLE

Isırgan ve Faydaları


Urtica Dioica:Isırgangiller familyası­nın örnek bitkisidir. Ülke­mizde yol ve tarla kenar­larında ve bahçelerde sık­ça görülen bir ya da çok-yıllık bitkilerdir. Isırganın gövdesi dört köşe kesit­li ve tüylü; kökü çok yayı­lıcıdır. Isırgan otunun dişli kenarlı yaprakları üzerinde bulunan ince tüyler cil­di tahriş eden kimyasal maddeler içerir ve bu kimyasallar yaprak cilt ile temas ettiğinde salgılanır.
    
Bazı yerlerde pazarlarda satılan ısırgan, suda kaynatıldığında yakıcı etkisi­ni yitirdiği, faydalı bir besin olduğu için haşlanarak ıspanak gibi pişirilip yenir. Kurutulduğunda iyi bir hayvan yemi olur. Isırganotu günümüzde batı tıbbında pek çok ilaç içerisi kullanılır  olarak kullanılmaktadır.
    
Isırgan bitkisinin tüm yüzeyini saran ve değildiğinde insan tenini yakan ısı­rıcı tüylerinde formik asit ile tüm bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini bulunur.
   
Yaprakları, tohumu ve kökünden faydalanılan çok şifalı bir bitkidir. Vücudu zararlı toksinlerden temizlemek için kullanılır. Vücudu güçlendirir ve destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirir.Hergün sabahları aç karnına sabah kahvaltısından yarım saat sonra ya da tüm gün boyunca içilen ısırgan otu çayı, rahatlık sağlar ve kişi kendini iyi his­seder. Günde 1-2 bardak içilmesi vücut için yeterlidir, fazla tüketilmemelidir. Isırgan otu çayını daha da lezzetli hale getirmek için nane ya da papatya ekle­nebilir.
    
Prostat ve idrar yolları hastalıklarının tedavisinde çok etkilidir. Kadınlarda dölyatağı kanamalarında doku ve damar büzücü özellikleriyle kanamayı keser. Karaciğeri, böbrekleri, sindirim sistemini temizler; sindirimi düzenler. Bu etki­lerinden faydalanılmak üzere, ısırgan çiçek açtığında gövde, yaprak ve çiçekleri hep birlikte toplanarak gölge yerde kurutulur. 1-3 tatlı kaşığı kurumuş ısırgan karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendiri­lerek hazırlanan infüzyon, günde üç kez birer bardak olarak içilir.
    
Isırgan otu, dalak hastalıklarına, karaciğere, solunum sistemine, mide hasta­lıklarına, mide ülserlerine, kramplarına, hazımsızlığa, barsak ülserlerine, barsak hastalıklarına, akciğer hastalıklarına fayda sağlamaktadır. Isırgan Otu çayı ya­parken, içerdiği etken maddeleri yok etmemek ve vitamin alabilmek için, yap­raklar haşlanır, kaynatılmaz. Her gün içeceğiniz 1 bardak Isırgan Otu çayı ile hastalıklara karşı koruma sağlamış olursunuz. Isırgan otu içinde bulunan yük­sek demir oranıyla kansızlığa karşı da uyarıcıdır.
   
Isırgan, Romatizma ve eklem ağrıları ve siyatik ağrılarına karşı etkilidir. Saç ve tırnakların ana maddesi olan keratini güçlendirerek saç dökülmelerini ve tır­nak kırılmalarını önler. Çocuklarda oluşan egzamada ya da sinirsel kökenli cilt rahatsızlıklarında etkilidir. Bu durumlarda ısırganın infüzyonu ya da daha iyi­si dekoksiyonu kullanılır. Dekoksiyonun hazırlanması için 3-4 tatlı kaşığı kuru­muş ısırgan karışımıalınır. Kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra kısık ateşte ısıtma işlemi 15 dakika daha sürdürülür. Elde edilen dekoksiyon romatizma ve siyatik ağrılı yerlere ılık olarak uygulanırken elle ovuşturularak o bölgeye yedi­rilir. Saç dökülmelerinde bu dekoksiyonla friksiyon yapılır. Tırnak kırılmaların­da tırnaklar dekoksiyona batırılır. Egzama ve diğer deri şikâyetlerinde aynı de­koksiyon dıştan uygulanır.
    
Kansere karşı koruyucudur. Egzama gibi deri hastalıkları için egzama otu­nun çayı içilmelidir. İştah açar. İdrarı arttırır ve kanı temizler. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Aybaşı halini düzenler. Burun kanamasını keser. Isırgan otu böbrek taşı oluşumuna engel olur, aynı zamanda mesane taşını da önler; böbrek kum­larını dökmeye yardım eder. Balgam söktürücüdür.
Isırganın kökü kaynatılarak saçlar bu su ile yıkanırsa saç dökülmesine, ke­peğe ve yağlı saçlara iyi gelir. Mantar zehirlenmelerinde ısırgan otu kaynatılıp içilirse faydası görülür.Isırgan otunun çayı aynı zamanda kabızlığı önlediği için dışkılamada kolaylık sağlar. İlkbahar ve sonbahar aylarında filizlendiği için 4 haftalık çay kü­rü yapılabilir.
    
Isırgan otu, el ve ayak sağlığı için de faydalıdır. Köklerini yıkayıp, sap ve yap­raklarını 5 litre suya koyup 10 saat bekletin. Daha sonrasında kaynama dere­ceisine ulaşana dek ısıtın. Küveti su ile doldurup, hazırlamış olduğunuz karışı­mı küvete dökebilirsiniz, ya da el ve ayaklar için bir leğen hazırlanıp, içine bu karışımı dökebilirsiniz. Hazırladığınız tek bir karışımı 3 sefer kullanabilirsiniz.
    



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us