Download

Flickr Gallery

10 Ekim 2015 Cumartesi

ADAÇAYI

 ADAÇAYININ FAYDALARI

(Salviae Folium):Ballıbabagiller familyasından olan adaçayı ıtırlı bitkilerdendir. 450 kadar türü vardır. Ülkemiz­de Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişir. Adaçayının, kışın yap­raklarını dökmeyen, haziran ve temmuz aylarında açan ve me­nekşeye benzeyen çiçekleri ol­dukça keskin kokuludur. Yap­rakları, bazı türlerde alacalı, hat­ta kırmızı ve mor renklerde o­lur. Çiçekleri genelde mor-mavi renkli iken, seyrek de olsa beyaz ya da pembe renkli çiçek açan türleri de görülür.

Bitkinin taze yaprak ve çiçek kısımları kullanılabileceği gibi yaprak kısımla­rı kurutulup saklanabilir ve daha sonra tüketilebilir. Ayrıca bitkinin toprak üs­tü kısmından elde edilen uçucu yağ da sıklıkla kullanılmaktadır.
Anadolu adaçayından “elma yağı” veya “acı elma yağı” denilen yağ da üre­tilmektedir. Bu tür adaçayı da kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından tıbbi adaçayına benzer fakat tıbbi adaçayı şifalılık bakımından daha etkilidir.

B vitamini, tanen, glikozitler, acı madde ve uçucu yağ (u­çucu yağda tuyon, sineol, borneol, pinen) kafeik asit deriveleri, diterpenler, fla­vonoidler, ursolik asit ve asit saponin.

Pek çok ilacın bileşiminde kullanılır. Sıkça içil­diğinde vücuda kuvvet ve dinçlik verir, kalp krizi tehlikesini azaltır, Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, ishali keser. Uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını hızlandırır, gö­ğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için faydalıdır. Sinirli olanlara sa­kinlik verir. Tansiyonu düşürür, gece terlemelerini en aza indirir. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. İdrarı arttırır.

Kadınlarda dölyatağı kaslarını uyarır. Aybaşı düzensizliklerini ve aşırı sancı­ları giderir, menopoz dönemi sıkıntılarını azaltır. Bütün bu etkileri için, kuru­muş yapraklarından 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine l bardak kaynar su dökülerek, yapraklar 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondaki yapraklar süzülür ve elde edilen çay, günde üç kez birer bardak içilir.

Adaçayının içerdiği uçucu yağ, mukoza zarlarını iyileştirdiği için ağız, dişeti ve dildeki şikâyetlerle boğaz, bademcik ve dişeti enfeksiyonlarına karşı iyileşti­ricidir. Bitki, ciltteki mantarlara sürülürse onları yok eder. Bu etkileri sağlamak için, adaçayının kurumuş yapraklarından 1 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suya ko­nularak kaynatılır. Sonra kabın üstü kapatılıp 15 dakika süreyle bekletilir. Böy­lece elde edilen dekoksiyonla günde birkaç kez derin gargara yapılır. Ya da bu dekoksiyon, mantarların bulunduğu yerlere dıştan uygulanır.

Ayrıca yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır. Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir.Adaçayı yaraların iyileşmesini hızlandırır. Bunun için, körpe adaçayı yaprak­ları ezilerek yara lapası hazırlanır. Bu lapa yaraların üzerine kompres yapılarak, yaranın iyileşmesi hızlandırılır.

Uyarı:Hamile kadınlar adaçayını dâhilen kullanmamalıdır.Adaçayı çok yüksek dozlarda ve uzun süreler kullanım sonucunda mide bu­lantısı, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir ayrıca hipertansiyon hastalarının kan basıncını yükseltebilir.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32


0 Comments:

Post a Comment



About us