12 Ekim 2015 Pazartesi
BERGAMOTUN FAYDALARI
Citrus bergamia:Turunçgillerden, daima yeşil kalan bir ağaç olan Bergamototunun güzel kokulu, farklı güzellikte kırmızı renginde çiçekleri vardır ve kurutulduklarında bile renklerini korurlar. Yabani olanları lavanta renkli çiçek açar, çiçekleri açık pembe ve mor-mavi renkte açan türleri de vardır. Tüylerle kaplı gövdesi serttir, yaprakları yeşil olmasına karşın gövdeye bağlandığı kısımları kırmızıdır ve bu güzel bir görüntü sağlar.
Bergamot yaprağı, meyvesi ve özellikle de tohumunun Osmanlı tıbbında önemli bir ilaçtır. Yaprakları körpeyken güçlü bir kolonya kokusu yayarlar. Meyvesinin kabuklarından hoş kokulu “bergamot esansı” elde edilir. Bu esans özellikle “bergamot aromalı çay” ve ilaç yapımında kullanılır.
Bergamot meyvesinin dış kabuklarının sıkılması ile elde edilen “Bergamot Yağı” parfümeri, kokusanayinde özellikle kolonya yapımında, ilaç, kozmetik ve meşrubat sanayinde önemli bir kullanım alanı vardır.
Çiçeği ve yaprağı genellikle kozmetikte, ilaçlarda ve çaylarda koku ve farklı lezzet vermek amacıyla kullanılır. Ayrıca, bergamottan elde edilen bergamot yağı tedavi amacıyla da kullanılır.
Bergamot yağı depresyona karşı olukça etkilidir. Rahatlatıcı etkisi ile uyku bozukluklarına iyi gelir. Mikrop öldürücüdür. Böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kadınlarda adet döneminde görülen ağrıları geçirir. Mide bulantısını durdurur, mide ve bağırsaklardaki aşırı gazı alır. Soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır. Yaprağı kaynatılarak demlenir ve çayı yapılır. Bir çok rahatsızlığa iyi gelir.
Yaprağı çeşni amaçlı çaylara katılabilir. Ayrıca salatalarda ve et yemeklerinde de kullanılabilir. Kabuklarından da bergamot reçeli yapılır.
Bergamot ağacının yaprağını çiğnemek, ağızdaki istenmeyen kokuları giderici etkisi vardır.
Bir bardak kaynamış süte, bir yemek kaşığı kuru bergamot yaprağı katıp, 5- 7 dakika bekletip süzerek, tadına doyulmaz bir bergamot sütü yapabilirsiniz.
Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32
0 Comments:
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)
