Download

Flickr Gallery

19 Ekim 2015 Pazartesi

HARDAL

HARDALIN FAYDALARI

Brassica:Turpgiller familyasın­dandır. biryıllık dayanıklı otsu bitkidir. Türkiye’de yetişen önemli türle­ri “kara hardal” ve “ak hardal”dır. Bunlardan sağlığa faydalı etkileri en fazla olan kara hardaldır. Ak hardal güçlü bir besin koruyucusu olarak turşularda ve mayonezlerin   
be­sinlerin içine karışmasını kolaylaştıncı olarak kullanılır.
Körpe yaprakları ve çiçeği salataların çine kanştırılır.
     
Yuvarlak kesitli, sert ve yeşil renkli gövdesi vardır. Oval biçimli, sivri uçlu ve  yakıcı kokulu yapraklarının üstü koyu ve altı daha açık yesil renklidir. Yaz orta­sında küçük salkımlar halinde açan sarı renkli çiçekleri, hafif hardal kokulu o­lur. Küçük, küremsi biçimli kırmızımtırak kahverengi tohumları, yakıcı kokulu ve tahriş edicidir. hazmı kolaylaştırıcı, kabızlığı giderici özelliği vardır.
     
Kara hardalın tohumlarında yapışkan bitki sıvısı, yağ, sinapin ile sinigrin ad­lı glikozit ve myrosin bulunur. Bu tohumlar ak ve esmer hardal tohumları i­le karıştırılıp ezilir ve un haline getirilir, içine koruk suyu ya da sirke ile su, şe­ker, tuz ve baharat katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, çeşni veren ma­cun halinde tüketilir.
   
Kara hardal sosu şöyle hazırlanır: Öğütülmüş tohumu ya da hardal tozu so­ğuk suya konur, oluşan krema kullanılmadan önce 10 dakika bekletilir.
   
Tıbbi etkilerinden faydalanılmak üzere, kara hardalın temmuz ayından baş­layarak olgunlaşan tohumları, bitki kökünden kesilip iyice kurutularak ve dö­vülüp silkelenerek toplanır.
    
Kara hardal terleticidir. Ateşlilik hali, soğuk al­gınlığı, grip ve bronşitin atlatılmasına yardımcı olur. Midevidir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Mayasıla karşı etkilidir. Bu etkilerinden faydalanılmak ü­zere, 1 talı kaşığı kara hardal tozu üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 5 da­kika süreyle demlendirilip infüzyon hazırlanır,günde üç kez birer bardak içilir.
    
Kara hardal romatizma ağrı ve yangılarını hafifletir. Eklem iltihabına karşı etkilidir. Kan dolaşımını uyarır. Bu etkileri sağlamak üzere 120 gr. taze öğütül­müş kara hardal tozu 45 derecelik ılık suyla ağır ağır karıştırılır ve kalın kıvam­da bir lapa elde edilir. Bir tülbentin üzerine yayılıp ağrılı ve yangılı yerlere ko­nulmadan önce, tülbentin deriye yapışmaması için deriye ıslak gazlı bez yayılıp sonra hardal lapalı tülbent deriye 1 dakika süreyle uygulanır ve daha sonra tül­bent kaldırılır. Uygulamada deri kızarırsa zeytinyağı sürülerek kızarıklık gideri­lir. Kara hardal ayak üşümelerini geçirir. Bu etkiyi sağlamak üzere, 1 çorba ka­şığı hardal tozu üzerine 1 litre kaynar su dökülüp 5 dakika süreyle demlendiri­lerek infüzyon hazırlanır. Sonra üzerine biraz soğuk su katılıp ılıtarak ayaklar bu infüzyonun içine sokulur.
   
Ayrıca kara hardal rahatlatıcı, gevşetici ve yatıştırıcıdır. Kan dolaşımını uya­rır. Bu etkileri sağlamak için, 1-2 çorba kaşığı kara hardal tozu, küvete doldu­rulmuş sıcak banyo suyuna serpilip iyice karıştırılır ve bu suda banyo yapılır.
Tohumu ezilip toz haline getirilerek hazırlanan lapası ağrıları hafifletmek ve Yaprağı romatizma ve hemoroidlerde ağrıların azaltması için kullanılır.

Uyarı:Hardal tohumu duyarlı ciltleri rahatsız edici olabilir.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us