Download

Flickr Gallery

12 Ekim 2015 Pazartesi

BALLI BABA

BALLI BABANIN FAYDALARI

Laminum:Avrupa, Asya ve Ku­zey Avrupa’da yetişen otsu bir bitki olan adını çiçeklerinin bal gibi tatlı olmasından alır.
Sarı, beyaz ve eflatun çiçekli farklı türleri bu­lunmakla birlikte en yay­gın görüleni eflatun çi­çekli olandır. Tıbbi açı­dan öne çıkan en şifalı türleri ise beyaz ve sarı ballıbabalardır.
    
İçeriğindeki maddeler; saponin, flavonol glikozidleri, histamin, tiramin, me­tilamin, tanen, şekerler, uçucu yağ ve potasyum tuzlarıdır.

Ballıbaba; kanı temizler, kuvvet verir, hasta­lıklara karşı korur. İshal kesicidir, uykusuzluğa çok iyi gelir, prostata faydalı­dır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Tükürük ifrazatını artırır, vücu­da rahatlık verir. Kanda akyuvarların çoğalmasını temin eder. Kadınlardaki be­yaz akıntıyı keser, menopozda, rahim iltihabı ile rahim kanamalarında faydalı­dır. Damarları genişletir, ateş düşürür, dizanteride, akciğer kanaması, varis, me­sane iltihabında ve idrar söktürücü olarak kullanılır. En etkili olduğu sağlık so­runlardan biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır.Bu etkileri sağlamak üzere; 1 bardak kaynar suya 4 gr çiçek-yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Basurda; 2 bardak kaynar suya, 25 gr ballıbaba çiçek ve yaprağı konur, 10 dk bekletilir, sabah-akşam 1 bardak içilir.Ballıbaba şurubu boğaz hastalıklarına, vereme ve aybaşı ağrılarına karşı kul­lanılır. Ballıbaba, iç huzursuzluk, çarpıntı, başa kan hücumu ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında günde 3 defa 10-15 damla yutulur.Yaprağının haşlanmış lapası kabakulak, egzama ve kanlı basurda şifalıdır. Merhemi yanıklarda faydalıdır.
    
Ağır böbrek rahatsızlıklarında, böbrek büzülmesi, kuruması ve suni böb­reğe bağlanması halinde bile sarı ballıbaba, aynı miktar yapışkan otu (kaz otu-yoğurt otu) ve altın başak otu ile beraber karıştırılır, haşlanıp içilir. İdrar zor­luğunda, hazım bozukluğunda, mesane felci, mesane üşütmesi ve böbrek ilti­habında faydalıdır.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32



0 Comments:

Post a Comment



About us