Download

Flickr Gallery

20 Ekim 2015 Salı

YATIŞTIRICI IHLAMUR

Ihlamur ve Faydaları


Tilia Nobilis:Ihlamurgiller familya­sındaki 30 kadar ağaç ya da ağaççık türünün ortak adı ıhlamurdur. Hızla bü­yüyen ve 20-25 m. kadar boylanabilen ıhlamur a­ğaçlarının gövde çapı 1,5 m. bile olabilir. Üzeri ko­yu yeşil yaprakları uzun saplı, yürek biçimli, kenarları düz ve almaşık dizilidir. Yaprağın gri ya da gü­müş rengindeki alt yüzünde tüyler bulunur. 

Haziran-ağustos ayları arasında a­çan sarımsı renkli özel, hoş kokulu çiçekleri vardır. Ağacın tek tohumlu mey­vesi minik, yuvarlak ve kurudur. Ihlamurun çiçek ve yapraklarında tilyum ad­lı glikozit, tanen, yapışkan bitki sıvısı ve farnesol içeren uçucu yağ bulunur. Ö­zellikle çiçek ve yaprakları tıbbi etkilerinden ötürü kullanılan ıhlamur ağacının beyaz, yumuşak ve homojen olan kerestesi heykelcilik vb. işlerde, gövde ka­bukları boyacılık ve halat yapımında kullanılmaktadır.
      
Ülkemizde büyük ve küçük yapraklı ıhlamur türü ağaçlar yetişir. Bunların öncelikle çiçek ve yapraklarından faydalanılır.
   
İster çiçek, ister yaprak, ister toz halinde olsun hepsinin çeşitli zamanlarda farklı tadları vardır. Bitkisel çay olarak ıhlamurun birçok hastalığa faydası vardır.

Sinir sistemindeki gerginlikleri azaltır. Rahatlatıcı, yatıştırıcı ve uyku verici­dir. Kansızlığı giderir. Böbrek ve mesaneyi temizler. İdrar söktürücüdür. Grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. Terleticidir. Göğüs ve bronşları yumuşatır. Kabız­lığı ve barsak spazmını giderir. Saç dökülmesini önler. Dıştan lokal veya tam banyo halinde alınırsa cildi yumuşatır. Uyarıcıdır. Vücudu güçlendirici toniktir.
      
Kadınlarda aybaşı öncesi gerginlikleri giderir, aybaşı sancılarını azaltır. Bu etkileri sağlamak üzere, yaz ortasında, kuru bir günde yeni açmış ıhlamur çi­çekleri toplanır. Bunların yanına bir miktar yaprağı da katılarak gölgede özenle kurutulur. Güneş gören çiçekler koku ve etkilerini büyük ölçüde yitirir. Kuru­tulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kay­nar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
   
Ihlamurun bu etkilerinden de faydalanılmak üzere infüzyondaki çiçek-yap­rak karışımı dozajı artırılır: 2-3 tatlı kaşığı kullanılır. Aynı yöntemle hazırlanan infüzyondan günde üç kez birer bardak alınabilir.




Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us