Download

Flickr Gallery

13 Ekim 2015 Salı

EĞİROTU

EĞİROTUNUN FAYDALARI

Acorus Calamus:Yılanyastığıgiller famil­yasındandır. çokyıllık ot­su ve rizomlu bir su bitki­sidir. Anadolu’da Sapan­ca, Yeniçağa ve Beyşehir göllerinin kıvılarında bol bol yetişir. Şerit yaprakla­rı; yaz ayların açan siyahımsı erguvani renkte tıkız başa çiçekleri vardır. Bu çi­çekler daha sonra yeşilimsi renkli meyvelere dönüşür. 

Osmanlı imparatorlu­ğu döneminde eğirotu sağlığa faydalı özellikleri nedeniyle sıkça kullanılmış ve Evliya Çelebi ünlü Seyahatname adlı yapıtında, bitkinin niteliklerinden övgüy­le söz etmiştir.

Eğirotu % 3 oranında uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı, acı esans, glikozit, ta­nen ve akorin adlı acı  maddeyi içerir.
    
Sindirim sistemi için çok iyi bir toniktir. Sindi­rim işlemini kolaylaştırır. Gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkiler yapar. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Karın ağrılarını geçirtir. İştahı açar.İs­hali keser. Yatıştırıcıdır. Spazm çözücü etkileri vardır. Terleticidir. Beden ateşi­ni düşürür. İdrar ve adet söktürücü etkileri de vardır.
    
Bütün bu etkileri sağlamak üzere, eğirotunun rizomu (kökgövdesi), sonba­har başı ile ortası arasında bulunduğu çamurlu topraktan kanca kullanılarak sökülür. Yaprakları ayrılıp rizomu iyice temizlenir. Uzunlamasına ikiye bölü­nür ve gölge bir yerde kurutulur. Kuruyan kökleri dilimlenir. Bunlardan 2 tat­lı kaşığı alınır, üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirile­rek bir infüzyon hazırlanır. Her yemekten yarım saat önce bu infüzyondan bi­rer bardak içilir.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32




0 Comments:

Post a Comment



About us