15 Ekim 2015 Perşembe
FRENK MAYDANOZUNUN FAYDALARI

Çiçekli dalları, tohumu, toprak üstü kısımlarından faydalanılır. İnce, içi boş, hafif kabartılı ve dallara ayrılan yapıda bir gövdesi vardır. Minik, beyaz renkli çiçek salkımları yaz sonu açarlar. Eğreltiotununkine benzeyen yaprakları dantel gibi oymalı ve açık yeşildir. Yaz sonunda soluk kızarık bir renge dönüşür.Mayıs-Haziran ayında toplanır. Koyu renkli tohumu olgunlaşana dek beş tohumu bir kin içinde birlikte bulunur.
Çiçekli dalları idrar artırıcı, iştah açıcı, hazmettirin, balgam söktürücü, kuvvet vericidir. Aybaşı kanını çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, basur memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir Taze yaprağı bedene ek C vitamini, karoten, demir ve magnezyum almak üzere yenilebilir. Sındirimi hızlandırmak üzere çay gibi demlendirilerek içilir.
Yaprağı çay gibi demlenilerek ya dayüz maskesiyle cildi temizlemek ve esnekliğini artırmak için kullanılır.
Frenk maydanozu tohumlan toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder. Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini öner, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır, lapa haline getirilip göğüse konulurEgzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır, lapa halinde konulur
Yaprağı ve sapı salatalarda, çorbalarda, soslarda, ve yemeklerde kullanılır. Kızartmalara, soslara ve salatalara hoş bir tat verir. Kıvırcık olan yapraklarından servis tabaklarının süslenmesinde de faydalanılır. Maydanozun yerine kullanılabilmektedir, bu nedenle taze olarak hamurlarda da kullanılmaktadır.
Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32
0 Comments:
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)