Download

Flickr Gallery

10 Ekim 2015 Cumartesi

ALIÇ

ALIÇIN FAYDALARI

(Cratae­gus Monogyna, Crataegus Oxycantha):Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi be­yaz renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan dikenli bir ağaç­tır. 20 kadar alıç türü ülke­mizin hemen hemen her bölgesinde yetişir.

Muşmulaya benzeyen meyveleri kırmızı ya da koyu sarı renklerde, mayhoş bir tada sahiptir. Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır.
Çeşitli flavonlar, sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin gibi maddeler ve başta C vitamini olmak üzere çeşitli vitaminler içerir.

Önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyici­si olan alıç, kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak beyne kan akışını arttırır. Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi ko­laylaştırır. damar sertliğine karşı koruyucudur. Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir. Uykusuzluğa iyi gelir. Mi­deyi kuvvetlendirir. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Cinsel gücü arttırır.
  
Alıç, doktor kotrolünde olmak kaydıyla bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek a­macıyla kullanılabilir. Kalple ilgili etkiler için, kurutulmuş alıç çiçek ve yaprak­larından 2 çay kaşığı kadar miktar birer cezve suda 20 dk. kaynatılır ve günde 3 kez içilir. Bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal da eklenebilir.
    
Diğer bir reçete de sakinleştirici etkisi sebebiyle oğul otu katılarak hazırla­nır. Eşit oranda alıç yaprakları, alıç çiçekleri ve oğul otu çiçekleri kurutularak karıştırılır. Bundan 1 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suda 10 dk. süreyle bekle­tilir. Bu infüzyondan sabah akşam birer bardak içilir.
    
Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürmek için gökçe, alıç çiçekleri, papat­ya ve kediotu kökü kurutularak eşit miktarlarda karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suya atılarak 1 gün beklenir. Bu şekilde hazırlanan Sıvı, sabah akşam birer bardak olarak içilir.
   
Lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konursa şişliği giderir. Suyu şerbet yapılıp içilirse baş ağrısını keser. Alıç, vücutta alışkanlık yapmadığı ve birikerek vücuda zararlı olabilecek maddeler içermediği için uzun süreli olarak kullanı­labilir. Zaten etkilerini göstermesi için belli bir süre kullanmak gerekmektedir.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32


   

0 Comments:

Post a Comment



About us