10 Ekim 2015 Cumartesi
ALIÇIN FAYDALARI

Muşmulaya benzeyen meyveleri kırmızı ya da koyu sarı renklerde, mayhoş bir tada sahiptir. Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır.
Çeşitli flavonlar, sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin gibi maddeler ve başta C vitamini olmak üzere çeşitli vitaminler içerir.
Önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç, kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak beyne kan akışını arttırır. Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır. damar sertliğine karşı koruyucudur. Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir. Uykusuzluğa iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Cinsel gücü arttırır.
Alıç, doktor kotrolünde olmak kaydıyla bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Kalple ilgili etkiler için, kurutulmuş alıç çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar birer cezve suda 20 dk. kaynatılır ve günde 3 kez içilir. Bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal da eklenebilir.
Diğer bir reçete de sakinleştirici etkisi sebebiyle oğul otu katılarak hazırlanır. Eşit oranda alıç yaprakları, alıç çiçekleri ve oğul otu çiçekleri kurutularak karıştırılır. Bundan 1 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suda 10 dk. süreyle bekletilir. Bu infüzyondan sabah akşam birer bardak içilir.
Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürmek için gökçe, alıç çiçekleri, papatya ve kediotu kökü kurutularak eşit miktarlarda karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suya atılarak 1 gün beklenir. Bu şekilde hazırlanan Sıvı, sabah akşam birer bardak olarak içilir.
Lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konursa şişliği giderir. Suyu şerbet yapılıp içilirse baş ağrısını keser. Alıç, vücutta alışkanlık yapmadığı ve birikerek vücuda zararlı olabilecek maddeler içermediği için uzun süreli olarak kullanılabilir. Zaten etkilerini göstermesi için belli bir süre kullanmak gerekmektedir.
Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32
0 Comments:
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)