Download

Flickr Gallery

10 Ekim 2015 Cumartesi

ANASON

ANASONUN FAYDALARI

(Pim­pinella Anisum):Maydanozgil­ler familyasındandır. Sağlığa faydalı etki­leri eski Mısırlılarla Romalılar dönemin­den beri bilinen ve bolca kullanılan ana­son, Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgele­rinde, özellikle Bur­dur yöresinde yetiştirilmektedir. Anasonun yaprakları yeşil renkli, güzel koku­lu, yuvarlak biçimli ve hafif tüylüdür. Yaz sonunda açan ve yıldıza benzeyen beyaz çiçekleri salkımlar halindedir. Bitkinin, tedavide kullanılan tohumu da güzel kokulu, açık gri-kahverengi ve yumurta biçimindedir. Anason tohumu, ülkemizde pastacılıkta ve rakının yapımında kullanılır.

Anasonun tohumunda sabit ve uçucu yağlar, nişasta ve yapışkan bitki sı­vısı bulunur. Uçucu yağlar, anetol ve estragol adlı maddeler ve bazı aldehitle­ri içerir.

Tohumunun bileşiminde bulunan uçucu yağ sayesinde mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. İştahı açar ve sindirimi ko­laylaştırır. Yatıştırıcı, rahatlatıcı ve spazm çözücüdür. Uykusuzluğa karşı etki­lidir. Tohumu soğuk algınlığı, öksürük, soluk borusu enfeksiyonları, boğma­ca ve bronşit gibi rahatsızlıklarda çay gibi demlendirilerek rahatlatıcı antiseptik olarak içilir. Göğsü yumuşatır. Emzikli annelerde süt gelişini artırır. Bütün bu etkileri sağlamak üzere, anasonun olgun tohumları yaz ortası ile sonbahar ara­sında toplanır. 1-2 tatlı kaşığı anason tohumu alınıp uçucu yağını bırakması i­çin hafifçe ezilerek üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Kabın üstü iyice kapa­tılıp 5-10 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, sindirimle ilgili şikâyetlerde infüzyon yemeklerden 15-20 dakika önce alınır.


Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us