Download

Flickr Gallery

10 Ekim 2015 Cumartesi

AKDİKEN

AKDİKENİN FAYDALARI

(Rhamnus catharicus):Hünnapgiller familya­sından olan akdiken, Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık yerlerinde yabani olarak ye­tiştiği gibi, park ve bahçele­rimizde süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.Yaprakları sivri uçlu ve parlak yeşil renklidir. Sarımsı beyaz renkli çiçekle­ri yazın açar. Olgunlaşan çiçekleri yeşil renkli yuvarlak tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler verir. Sonbahara doğru sararan bu meyveler birçok ku­şa yem olur.
   
Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı ve­rilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

Akdiken bitkisi, etkili ve kullanılması güven­li bir müshildir. İdrar söktürücüdür. Vücut fonksiyonlarını düzeltici ve olum­lu yönde değiştirici etkisi de vardır. Bu etkileri sağlamak için, akdiken bitkisi­nin meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı alınarak 1 bardak kaynamış suya ko­nulup 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyon, 12 saat içinde etkili olmak üzere (sabahleyin) 1 bardak olarak içilir. Ya da bitkinin ol­gun meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenir.
   
Bitkinin meyve ve yaprakları başka şekillerde de ilaç haline getirilebilir. Bunlar sonbaharda toplanıp gölgede kurutulur. Yukarda tanımı verilen şekilde infüzyonu hazırlanır ve içilir. Ya da bitkinin meyvelerine biraz şeker ve su ka­tılıp kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan kahvaltı öncesi bir yemek ka­şığı alınır.

Uyarı: Akdikenin yukarda verilen dozları, bazı kişilerde bulantı ve ishale yo­laçabilir. Bu durumda dozaj azaltılmalıdır.


Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32



0 Comments:

Post a Comment



About us