Download

Flickr Gallery

15 Ekim 2015 Perşembe

GELİNCİK

GELİNCİĞİN FAYDALARI

Papaver Rhoeas:Gelincikgiller familya­sının örnek bitkisidir. bir veya bazen çok senelik ot­su ve beyaz sütlü bir bit­kidir. Ülkemizde Hemen hemen her yerde yetişir. Gövdeleri dik ve tüylüdür. Çiçekler dalların uçlarında bulunur. Çanak yaprakları çiçek açma esnâsında dökülür. Çiçekleri de çabuk dökülür. Meyveleri sarımsı esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçılır.
    
Gelincik çiçekleri buğday tarlalarını besleyen, bahçeleri süsleyen bir bitki­dir. Beyaz, pembe, mor ve donuk kırmızı renkli çiçekleri yaz mevsiminde a­çar. Ayrıca katmerli çiçekleri de olur, Koyu renkli çiçek ortası vardır. İlkbahar­dan başlayıp yaz boyunca açan ve parlak kırmızı renkli taçyaprakları olan çi­çeklerinde, bu taçyapraklarının altında kara leke bulunur. Delikli tohum kap­sülü çok sayıdaki tohumunu taşır.Tohumu çok küçük, mavi-gri renkli ve böbrek biçimlidir. Beyaz renkli çi­çeklerin tohumu daha da küçük olur.
    
Bazı yerlerde toplanan yaprakları pazarlarda satılır. Sebze gibi kavrulup ü­zerine yumurta kırılarak pişirilir ya da salatalara katılarak yenilir. Bazan da ye­meklik yağ, yenebilen tohum ve afyon kaynağı olarak kullanılır.
Gelincik bitki olarak tanen, yapışkan bitki sıvısı ve düşük oranda sakinleşti­rici alkaloit maddeleri içerir.
    
Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.Aynı familyadaki yakın akrabası haşhaş kadar güçlü niteliklere sahip olma­makla birlikte, gelincik sağlığa faydalı etkileri nedeniyle de kullanılır. Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir. Nezle, bronşit ve soğuk algınlık­larında göğsü yumuşatıcı etki yapar. Balgam söktürücüdür. Bütün bu etkileri sağlamak üzere, kuru bir günün serin sabahında toplanan gelincik yaprakları, kağıt üzerine serilerek gölgede kurutulur. Kurumuş taçyapraklarından da 1-2 tatlı kaşığı alınıp dört bardak kaynar su içinde 10-15 dakika demlendirilerek in­füzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilebilir.
   
Ayrıca gelincik, sakinleştirici etkiler taşır. Uykusuzluğa karşı etkili olur. Bu etkilerinden faydalanmak için de çiçeğinin taçyaprakları balla karıştırılarak ma­cun haline getirilir ve yenir.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us