Download

Flickr Gallery

12 Ekim 2015 Pazartesi

ANDIZ OTU

ANDIZ OTUNUN FAYDALARI

Inula He­lenium:Bileşikgiller familya­sındandır. Sağlığa faydala­rı uzun yıllardan beri bili­nen andızotu çokyıllık da­yanıklı otsu bitkidir. Siv­ri uçlu yapraklarının üzeri yeşil, altı ince tüylü ve gri renklidir. Yaz mevsimin­de açan sarı çiçekleri pa­patyaya benzer. Bazı yerlerde bitkinin hoş kokulu kurumuş kökleri çiğ olarak ya da kök sebzesi gibi pişirilip yenilir.Andızoturıun köklerinin içerdiği tatlı kolalı inulin adlı madde andızotu şe­kerlemesini yapımında kullanılır.


Tadı acı olan bitki mide dostudur. İştahı a­çar, sindirimi kolaylaştırır. Safrayı söktürür. İdrarı artırıcı etkisi vardır. Terleti­cidir. Nezleyi keser, göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifletir. Özellikle çocuklar­da rahatsız edici bronşit öksürüğüne çok iyi gelir. Vücudu güçlendirici tonik­tir. Geçmişte veremin tedavisinde de kullanılmıştır. Bronşite eşlik eden astım ve anfizem durumlarında rahatlatıcı etki yapar.
  
Bütün bu sağlığa faydalı etkilerinden faydalanmak için, andızotunun rizo­mu, sonbaharın başı ile ortası arasında toprak kazılıp çıkarılır. İyice temizlenip parçalanır. Bu parçalar güneşte ya da 50-70 C derece yapay ısıtmayla kurutulur, 1 tatlı kaşığı kökparçası alınıp önce 8-10 saat süreyle 1 bardak soğuk suda bıra­kılır. Daha sonra ısıtılıp bir tür infüzyon elde edilir. Bu infüzyondan günde üç kez ve birer bardak sıcak olarak içilir.Ayrıca doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle andızotu yara iyileştiricidir.
   
Antiseptik (mikrop kırıcı) etkisi de vardır. Bu etkileri sağlamak için, yukarda tarifi verilen infüzyon, şikâyetli yerlere dıştan uygulanır. Sönmekte olan ateşte yakılırsa odaya güzel koku yayar.
Kökü akneleri hafifletmek üzere kaynatılıp özü elde edilerek uygulanır.
Kaynatılmış kökünden elde edilen tonik öksürük ve bronşit tedavisinde, balgam söktürücü ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılır.

Uyarı:Andızotu aşırı kullanılırsa mide bulantısına neden olabilir.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32



0 Comments:

Post a Comment



About us