12 Ekim 2015 Pazartesi
ANDIZ OTUNUN FAYDALARI
Inula Helenium:Bileşikgiller familyasındandır. Sağlığa faydaları uzun yıllardan beri bilinen andızotu çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Sivri uçlu yapraklarının üzeri yeşil, altı ince tüylü ve gri renklidir. Yaz mevsiminde açan sarı çiçekleri papatyaya benzer. Bazı yerlerde bitkinin hoş kokulu kurumuş kökleri çiğ olarak ya da kök sebzesi gibi pişirilip yenilir.Andızoturıun köklerinin içerdiği tatlı kolalı inulin adlı madde andızotu şekerlemesini yapımında kullanılır.
Tadı acı olan bitki mide dostudur. İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır. Safrayı söktürür. İdrarı artırıcı etkisi vardır. Terleticidir. Nezleyi keser, göğsü yumuşatır. Öksürüğü hafifletir. Özellikle çocuklarda rahatsız edici bronşit öksürüğüne çok iyi gelir. Vücudu güçlendirici toniktir. Geçmişte veremin tedavisinde de kullanılmıştır. Bronşite eşlik eden astım ve anfizem durumlarında rahatlatıcı etki yapar.
Bütün bu sağlığa faydalı etkilerinden faydalanmak için, andızotunun rizomu, sonbaharın başı ile ortası arasında toprak kazılıp çıkarılır. İyice temizlenip parçalanır. Bu parçalar güneşte ya da 50-70 C derece yapay ısıtmayla kurutulur, 1 tatlı kaşığı kökparçası alınıp önce 8-10 saat süreyle 1 bardak soğuk suda bırakılır. Daha sonra ısıtılıp bir tür infüzyon elde edilir. Bu infüzyondan günde üç kez ve birer bardak sıcak olarak içilir.Ayrıca doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle andızotu yara iyileştiricidir.
Antiseptik (mikrop kırıcı) etkisi de vardır. Bu etkileri sağlamak için, yukarda tarifi verilen infüzyon, şikâyetli yerlere dıştan uygulanır. Sönmekte olan ateşte yakılırsa odaya güzel koku yayar.
Kökü akneleri hafifletmek üzere kaynatılıp özü elde edilerek uygulanır.
Kaynatılmış kökünden elde edilen tonik öksürük ve bronşit tedavisinde, balgam söktürücü ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
Uyarı:Andızotu aşırı kullanılırsa mide bulantısına neden olabilir.
Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32
0 Comments:
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)