Download

Flickr Gallery

13 Ekim 2015 Salı

DAMKORUĞU

DAMKORUĞUNUN FAYDALARI

SempervivumTectorum:Dam Koruğu, ılık iklimlerde yetişen bir bitkidir. Çiçekleri kırmızıdır. Yap­rakları kalın, etli ve çiçeklerinin dibindedir. Kırmızı ve kokulu çiçekleri hazi­ran-ağustos ayları içinde toplanır. Çoğu zaman taze halde kullanılır.
   
Çiçeklerin dilinde damkoruğu canlılık ve çalışmayı simgeler. Aynca, en eski ilkyardım bitkilerinden biridir. Yapraklarının ezilmesi ile elde edilen su, basur ve yara tedavi edici olarak kulllanılırPiperidin alkaloit­leri ve Flavonitler, Ta­nin, Musilaj, Zamk ve C-vitamini içerir.
      
Yaprak­larının ezilmesi ile el­de edilen su, basur ve yara tedavi edici ola­rak kulllanılır. Basur memelerinin ve nası­rın bitkisel tedavisin­de kullanılır. Deri üs­tü yanık yaralarında da etkilidir.Bitki taze iken sıkılarak çıkan suyu kırmızı kil ve zeytin yağı ile karıştırılarak merhem haline getirilir.
   
Yaprağı küçük yaraları iyileştiricidir. Bunun igin körpe yaprakları yarılır ve çıkan özü doğrudan doğruya yaraya sürülür. Aynca hafif yanıklara arı ve böcek sokmasına, ısırgan otunun deriyi yakmasına ve küçük kesiklere de uygulanır.
   
Nasırların çevresindeki deriyi yumuşatmak için yaprağı yarılıp nasıra bastı­rıIarak birkaç saat süreyle öyle bırakılır. Nasırı tümüyle atmak için, ayak sıcak suya sokulup öylece tutulur.

Damkoruğu yaprağı ile mikroplu boğaz ağrısı, bronşit, ağız ülserleri ve ağ­zın duyarlı olduğu durumda çay gibi demlenip kullanılır.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us