Download

Flickr Gallery

13 Ekim 2015 Salı

ÇEMENOTU

ÇEMENOTUNUN FAYDALARI

Trigonella Foenum-graecum:Baklagiller familyasın­dandır. çokyıllık otsu bir bitkidir. çemenotu ülke­mizde yabani olarak yetişti­ği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kültü­rü de yapılmaktadır. Göv­desi açık yeşil renkli, yuvar­lak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli yaprakları açık ye­şil renklidir. Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşın­ca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dö­nüşür. Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır. Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzeri­ne sıvanan keskin kokulu “çemen” adlı macunun içine ana madde olarak katı­lır. Bazı yerlerde çemenotunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir.
   
Çok keskin kokulu olan çemenotu tohumları, yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir.
     
Vücudu güçlendirici bir toniktir. Özellikle ne­kahat halindeki hastalara iyi gelir. Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve bal­gamı söktürür. Bronşiti, öksürüğü ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağ­lar. Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştı­rır. Mide ve bağırsak gazlarım söktürür. İshalin iyileştirilmesinde faydalı olur. Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır. Emzikli annelerde süt gelişini ar­tırır. Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.
   
Bütün bu önemli tıbbi etkileri sağlamak üzere çemenotunun tohumları son­baharda olgunlaştıkları zaman toplanır. 1,5 tatlı kasığı tohum l bardak sıcak su­ya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksi­yondan günde üç kez birer bardak içilir.

Çemenotu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur. Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazır­lanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.

Tohumu çay gibi demlendirilip yüz yıkama suyu olarak kullanılır.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32



0 Comments:

Post a Comment



About us