Download

Flickr Gallery

13 Ekim 2015 Salı

ÇARKIFELEK ÇİÇEĞİ

ÇARKIFELEK ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

Passiflora incarnata:Çarkıfelekgiller famil­yasının örnek bitkisidir. Ülkemizde bazı yerler­de süs bitkisi olarak kimi türleri yetiştirilmektedir. Gölgeli ve nemli duvar dipleri ve kameryeleri se­vip sarmaşarak yetişen ot­su ya da ağaçsı sarmaşık­tır. 5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renkte ve iridir. Bitki, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.
    
Çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloit­leri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir. Bazı türlerinin meyve­leri çiğ olarak yenebildiği gibi, içki ve şerbet yapımında da faydalanılır.
   
Kişinin yaşadığı gerginlik ve endişelilik halle­rini giderir. Sinirleri yatıştırır. Sinirsel ve kronik uykusuzluklara deva olur. Par­kinson hastalığı ve isteri gibi durumlarda sinirsel nöbetleri gidericidir. Zona hastalığı gibi sinir ağrılarında da yatıştırıcı olur.
  
Bütün böyle durumlar için ilkbahar sonu ile yaz ortası arasında bitkinin çi­çek açmamış ya da çiçekleri olgunlaşıp meyveye dönüşmüş dallarından topla­nan yaprakları, gölge ve havadar bir yerde kurutulur ve infüzyonu hazırlanır: 1 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 15 dakika sürey­le demlendirilir. Uykusuzluğu gidermek için, akşamları yatmadan önce bardak; rahatlama sağlanması ve diğer şikâyetlerin giderilmesi için istendiği zaman a­lınmak üzere, günde iki bardak içilir.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32


0 Comments:

Post a Comment



About us