15 Ekim 2015 Perşembe
FRENK KİMYONUNUN FAYDALARI

Körpe yaprakları salata ve çorbalara katılır. Kazık kökü sebze olarak pişirilip yenir. Tohumları ise, yağlı etlerin sindirimine yardımcı olduğu için et yemeklerine, bunlar pişerken serpilir. Çeşni vermesi için kimi yiyeceklere de katılır.Frenk kimyonu bitkisi, karvon ve limonen adlı maddelerden oluşan ve % 6’ya varan orandaki uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni içerir.
Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır. Vücudu uyarıcı ve iştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle çocuklarda gaz söktürücü ve karın ağrılarını iyileştirici etkisi vardır. İdrar söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir. Bronşitte ve astıma karşı etkili ve rahatlatıcıdır. İshali keser.
Bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz ortasında toplanır. Güneşte kurutularak olgunlaştırılıp geniş bir kâğıdın üzerine başaşağı tutularak silkelenip tohumların dökülmesi sağlanır. Böylece toplanan ya da piyasadan alınan tohumlardan infüzyon hazırlamak için, 1 tatlı kaşığı alıp ezilir. Bunların üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
Frenk kimyonu boğaz ağrılarında iyileştirici rol oynar. Bunun için aynı infüzyonla ılıkken günde birkaç kez derin gargara yapılır. Nefesin kokusu için kuru frenk kimyonu tohumları ağız çiğnenir
Pişirme sırasında çıkan ağır kokuyu hafifletmek üzere lahananın suyuna eklenir.Çorba ekmek pasta bisküvi elmalı tart,pişmiş elma ve peynirlere tat vermek üzere konur.Hint yemeklerinden sonra servis edilen tohum kabağına katılır.Yaprağı körpe yaprakları doğranıp salata ve çorbalara kullanılır.Kökü sebze olarak pişirilir.Tohumu pişirilmeden çiğnenen yada çay gibi demlenen tohumları sindirme,iştah açmaya soluğun kötü kokusunu yok etmeye ve midedeki aşırı gazı çıkarmaya yardımcı olur.
Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32
0 Comments:
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)