Download

Flickr Gallery

15 Ekim 2015 Perşembe

FRENK KİMYONU

FRENK KİMYONUNUN FAYDALARI

Carum Carvi:Maydanozgiller fa­milyasındandır. Vücuda faydaları taş devrinden beri bilinen, eski Mısır­lıların ve İpek Yolu ko­naklama yerlerinin me­zarlarında artıkları bu­lunan frenk kimyonu i­kiyıllık otsu bitkidir. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yetişir. Kazık kö­kü; dallara ayrılan yapıda, gövdesi ince parçalı, açık yeşil renkli tüylü yaprakla­rı; yaz ortasına doğru şemsiye biçiminde kümeler oluşturarak açan sarımsı be­yaz renkli küçük çiçekleri vardır, iki tanesi bir kapsül içinde yer alan kahveren­gi küçük tohumları hilal biçiminde olup olgunlaşınca kapsülden dökülürler. 

Körpe yaprakları salata ve çorbalara katılır. Kazık kökü sebze olarak pişirilip yenir. Tohumları ise, yağlı etlerin sindirimine yardımcı olduğu için et yemek­lerine, bunlar pişerken serpilir. Çeşni vermesi için kimi yiyeceklere de katılır.Frenk kimyonu bitkisi, karvon ve limonen adlı maddelerden oluşan ve % 6’ya varan orandaki uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni içerir.
     
Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır. Vücudu uyarıcı ve iştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle çocuklarda gaz söktürücü ve karın ağrılarını iyileştirici etkisi vardır. İdrar söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir. Bronşitte ve astıma karşı etkili ve ra­hatlatıcıdır. İshali keser.
      
Bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz ortasında toplanır. Güneşte kurutularak ol­gunlaştırılıp geniş bir kâğıdın üzerine başaşağı tutularak silkelenip tohumların dökülmesi sağlanır. Böylece toplanan ya da piyasadan alınan tohumlardan in­füzyon hazırlamak için, 1 tatlı kaşığı alıp ezilir. Bunların üzerine 1 bardak kay­nar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen in­füzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
   
Frenk kimyonu boğaz ağrılarında iyileştirici rol oynar. Bunun için aynı in­füzyonla ılıkken günde birkaç kez derin gargara yapılır. Nefesin kokusu için kuru frenk kimyonu tohumları ağız çiğnenir

Pişirme sırasında çıkan ağır kokuyu hafifletmek üzere lahananın suyuna eklenir.Çorba ekmek pasta bisküvi elmalı tart,pişmiş elma ve peynirlere tat vermek üzere konur.Hint yemeklerinden sonra servis edilen tohum kabağına katılır.Yaprağı körpe yaprakları doğranıp salata ve çorbalara kullanılır.Kökü sebze olarak pişirilir.Tohumu pişirilmeden çiğnenen yada çay gibi demlenen tohumları sindirme,iştah açmaya soluğun kötü kokusunu yok etmeye ve  midedeki aşırı gazı çıkarmaya yardımcı olur.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us