Download

Flickr Gallery

13 Ekim 2015 Salı

FESLEĞEN

FESLEĞENİN FAYDALARI

Ocurum basili­cum:Türkiye’de E­ge ve Akdeniz kı­yı şeridinde sıkça yetişen beyaz ve­ya pembe renk­te çiçekler açan ve güzel koku­lu yaprakları olan bir bitkidir. yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz; pembe ya da sarımsı beyaz renklidir. Küçük to­humlan koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir. Çok kokulu bir bitki olan fesle­ğen, bileşimi estragol, linelol, sineol ve pinen adı verilen maddelerden oluşan ve uçucu bir yağ olan fesleğen esansını içerir. Bu nedenle koku ve çeşni ver­mesi için yemeklere pişerken son anda katılır. Ayrıca sirke yapımında ve sala­talarda kullanılır.Yapraklı ve çiçekli dallarından faydalanılır.
     
Fesleğen mideyi yumuşatıcı, hazımsızlığı gide­rici, teskin edici ve barsaklarda gaz oluşumunu engelleyici etkisi vardır. İdrar yolları hastalıklarına karşı, öksürük kesici, baş dönmelerini giderici özelliği var­dır. Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür. Uyarıcı ve spazm çözücüdür. Baş ağ­rısını giderir.
   
Bu etkileri sağlamak üzere kurutulduğunda çenelde tıbbi niteliklerini ve ko­kusunu yitirdiğinden fesleğenin taze yaprakları ile infüzyon hazırlanır. 25-30 gram taze fesleğen yaprağı ılınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde iki-üç bardak olarak alınabilir. Hastaları güzel kokuyla tedavide felseğenin önemli yeri vardır.Sindirime yardımcı olmak üzere çay gibi demlendirilir ve içilir.
   
En önemli özelliği vücudu enfeksiyonlara karşı korumasıdır. Fesleğen ayrı­ca öksürüğü keser, sinirleri güçlendirici etki yapar. Bu etkilerinin sağlanması i­çin de, fesleğen tohumlarının kaynar su içinde 15-20 dakika süreyle demlendi­rilmesiyle hazırlanan infüzyon günde iki kez alınabilir.
     
Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır. Enerji verir. İştah açıcıdır. Ağız i­çindeki yaralara karşı faydalıdır. Arı sokmasında zehrin etkisini azaltır. Çayı ya­pılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir. Cildi rahatlatır. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, keskin aroması dolayısıyla pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın ola­rak kullanılır. Sarımsak ve zeytinin tamamlayıcısı olarak bilinen fesleğen,
    
Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Süs bitkisi olarak da kullanılır. Fesleğen kokusu sivrisinek ve tah­takurusu gibi canlıları uzaklaştırır. Ağız yaralarını tedavi eder.

Uyarı: tek başına fazla miktarda özellikle hamileler tarafından kullanma­malıdır.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us