Download

Flickr Gallery

13 Ekim 2015 Salı

EBEGÜMECİ

EBEGÜMECİNİN FAYDALARI


Malva Sylvestris:Yaz boyu ve sonbahar başlarında açan pem­be renkli, eflatuni çiz­gili çiçekleri vardır. E­begümecinin yapraklan büyük oranda yapışkan bitki sıvısı; ayrıca glikoz, pektin, yağ esansları i­le az miktarda tanen içe­rir. Yaprak ve sapları ha­fif kokulu ve yavan lez­zetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenilir.


İyi bir antibiyotik olup solunum yolu iltihaplarına karşı yaprakları kaynatı­larak içilir. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Mide bulantısı ve kusmaları ön­ler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını gide­rir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder. Kökleri toz haline getirilerek ağız yaralarını iyileştirici olarak kullanılır. Gastrit ve mide ülserlerinde iyileştiricidir. Üst solu­num yollan nezlesi, nefes darlığı ile bronşitte göğsü yumuşatıcı; balgam söktü­rücü ve öksürüğü kesicidir. Bu gibi durumlarda kullanılmak üzere, yaz boyun­ca ve sonbahar başlarında, bitki çiçekli olduğu sürece, yaprak ve çiçekleri top­lanıp gölge ve havadar yerde kurutulur. 2 tatlı kaşığı kurumuş yaprak ve çiçek karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip in­füzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
       
Ebegümeci ayrıca ciltteki çıban, yara ve küçük yanıklarda iyileştirici etki sağ­lar. Bunun için, bitkinin taze yaprak ve çiçekler ezilerek hazırlanan yara lapası, bir tülbentin içine konularak, şikâyet edilen yere kompres şeklinde uygulanır. Aynı lapa haricen kas ağrılarına karşı kullanılır. Ayrıca sütle kaynatılarak vücut­taki şişliklerin tedavisinde kullanılır.
      
Yapraklarından hazırlanan çay adet sancılarına, vereme, kansere, hemeroi­de, soğuk algınlıklarına, idrar yolu enfeksiyonlarına, romatizmaya, kalp rahat­sızlıklarına, vajinal akıntılara, kısırlığa karın ağrılarına, böbrek rahatsızlıkları­na, egzamaya, yaralara, tansiyona, boğaz ağrılarına, öksürüğe karşı kullanılır.
     
Yaprak ve çiçeklerinden hazırlanan çay, sabah akşam birer bardak dolusu i­çilerek kabızlığa karşı kullanılır.Kökün kaynatılarak içilmesi idrar yollları iltihabının tedavisinde kullanılır. Kökü mide ağrısını dindirmek için dövülüp çiğnenir.Yaprakları iltihaplanmaları gidermek amacıyla kaynatılarak, suyu içilir.İyi bir antibiyotik olup, solunum yolları iltihaplanmalarına karşı toprak üs­tü kısımları kaynatılarak içilir.Tohumlarından kan pıhtılaştırıcı olarak faydalanılmaktadır.Sütle kaynatılır ve daha sonra vücuttaki şişliklerin tedavisinde kullanılır.Karın ağrıları için çay olarak, iltihaplı yaralara yapraklar, haricen ülser için de toprak üstü kısımları dahilen kullanılır.
       
Solunum ve sindirim sistemleri tahrişleri ve iltihaplarında koruyucu olarak kullanılır. Taze yapraklarından hazırlanan lapa cilt üzerindeki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için tülbent arasında deri üzerine bırakılır.Toprak üstü kısımlarının lapası romatizmada ağrıyan yerlere sarılır.Kökü mide ağrısını dindirmek için dövülüp çiğnenir.Toprak üstü kısmının çayı mide- barsak gazının dindirilmesi amacıyla kulla­nılır. Karın şişkinliklerinde haşlanıp suyu içilir.Yapraklarının, çınar yaprakları, meşe yaprakları, salkım söğüt kök kabukları, sığır kuyruğu yaprak ve çiçekleri ile kaynatılması ile elde edilen sıvı biraz soğu­tulduktan sonra içinde 1-2 saat oturularak basura karşı kullanılır.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us