Download

Flickr Gallery

12 Ekim 2015 Pazartesi

AYNISAFA ÇİÇEĞİ

AYNISAFA ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

Calendu­la Officinalis:Bileşikgiller familya­sındandır. Pek çok yer­de ve ülkemizde süs bit­kisi olarak yetiştirilmek­tedir. Bitkinin mart ayın­dan başlayıp sonbaharın sonlarına kadar açan sarı ya da turuncu renkli çiçeklerinde taçyaprakları, merkezden çevreye doğru düz­gün yivler şeklinde sıralanırlar. Olgunlaşan çiçekleri 5-6 mm. uzunlukta, bej renkli ve virgül biçimli tohumlar verir.Sarı ya da turuncu renkli taçyapraklarının yiyecekleri boyama özelliğinden faydalanılmak üzere, bunlar bazı yerlerde çeşitli yemek, kek, tatlı ve ekmekle­re safran tadı içermeden safran rengi vermesi için katılır; yaprakları ise, salata­ların ve güveçte pişen yemeklerin üzerine serpilir.Aynisafa çiçeği saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve ya­pışkan bitki sıvısını içerir.

Vücudu güçlendirici toniktir. Mide dostudur; sindirim işlemini kolaylaştırır. Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin te­davisinde faydalıdır. Kadınlarda aybaşını düzenler, aybaşı ağrılarını hafifletir. Safra söktürücüdür. Safra sorunlarının iyileştirilmesinde etkisini gösterir.Bu etkilerinden faydalanmak için, aynisafa çiçeğinin taçyapraklarıyla yap­rakları, yaz başından sonbaharın başlarına kadar toplanır ve büyük özen göste­rilerek, taçyapraklarının rengi bozulmayacak şekilde, gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Bu kurumuş taçyaprağı-yaprak karışımından 1-2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen in­füzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
    
Bu şifalı bitki aynı zamanda rahatlatıcı bir antiseptiktir. Deride enfeksiyon ya da darbeyle meydana gelen yara, bere ve eziklerin iyileştirilmesinde etkili o­lur. Küçük yanıklar ve sıcak suyla haşlanma durumlarında ilkyardım aracı ola­rak işlev yapar siyah nokta  tedavisinde ortaya çıkan yangıyı azaltmak ve yerel iyileş­meye yardımcı olmak üzere kullanılır. Ayak parmakları arasında oluşan man­tarları iyileştirmekte kullanılır. Doku ve damar büzücü etkisi vardır.Bu etkileri sağlamak üzere, aynisafa çiçeğinin taze taçyaprakları ile yaprakla­rı alınır. Bunlar ezilerek yara lapası yapılır ve şikâyetli yerlere dıştan uygulanır.Çiçekleri çay gibi demlendirilerek sindirime yardımcı olmak üzere içilir. Aynca, bununla diş etlerini iyileştirmek üzere gargara yapılır.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32


0 Comments:

Post a Comment



About us