Download

Flickr Gallery

20 Ekim 2015 Salı

HİNDİBA

HİNDİBANIN FAYDALARI

Cichori­um İntybus:Bileşikgiller familya­sındandır. Anadolu’nun her yerinde ekilmemiş tarlalar, yol kenarları ve bayır sırtlarında yabani olarak yetişen dayanıklı otsu bitkidir. İnce tüylerle kaplı içi boş dallara ayrılan sert yapılı gövdesi; altı tüylü, kenarları dişli, rozetler oluşturan yaprakları, hazi­ran-eylül ayları arasında açan çiçekleri vardır. Toprakta 20 cm. derinliğe kadar inen acı sütlü bir kazık kökü vardır.
   
Hindibanın yapraklarında inülin ve birtakım şekerler; köklerinde inülin, şe­ker ve intybus adlı madde bulunur. Tadı ekşi, acımsı olsa da sağlığa çok fayda­lı körpe yaprakları toplanıp sebze olarak pişirilir ya da çiğ olarak salatalara ko­nularak yenir. Bitkinin kazık kökleri sonbaharda topraktan sökülüp kurutulur. Taze kökünden elde edilen sütle dağ sakızı adıyla bir süt yapılır.

Kurutulmuş kökü çay gibi demlenerek vücudu güçlendiren bir kuvvet ilacı (tonik) yapılır. Ayrıca bu tonik müshil ve idrar sök­türücüdür. İştah açıcıdır. Kanı temizler. Bu etkilerinden faydalanmak üzere, bitkinin sonbaharda topraktan sökülen kökü parçalanarak gölgede kurutulur. Kuru kök parçalarından 2-3 tatlı kaşığı alınıp suda kaynama noktasına kadar ı­sıtılıp sonra ateş kısılarak 15-20 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece hazır­lanmış olan dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilebilir.
   
Ayrıca bedende oluşan yangıları azaltır. Bu etkisini sağlamak için de, bitki­nin topraküstü yeşil bölümleri ezilerek yara lapası hazırlanır ve yangılı yerle­re dıştan uygulanır.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32


0 Comments:

Post a Comment



About us