Download

Flickr Gallery

15 Ekim 2015 Perşembe

FINDIK

FINDIĞIN FAYDALARI

Coryllus:Huşgiller familyasındandır. Anayurdu ülkemizin Kuzeydo­ğu bölgesidir. kışın yapraklarını döken; çalı, ağaççık şeklinde bir bitkidir. 17 değişik türü vardır. Yaprakların yuvarlakça, oval ya da kalp biçiminde ve kenarları ince dişlidir. Fındık türleri kışın çiçek açar. Fındığın sert kabuklu meyvesinin i­çinde bulunan tohumu (fındık içi) yağ, karbonhidrat ve protein yönünden zen­gin iken, kolestrol düzeyi sıfırdır. Başta potasyum olmak üzere fosfor, kalsi­yum, magnezyum gibi mineralleri yüksek oranda; ayrıca demir, çinko ve dü­şük oranda sodyumu içerir. Fındık tohumu Bl, B2, B3, folik asit ve E Vitamin­leri yönünden de zengin olan, pek değerli bir besindir. Fındık çiğ ve kavrula­rak çerez şeklinde yendiği gibi çikolata, pasta, tatlı ve şekerleme sektörlerinde sıkça kullanılır. Fındıkyağı da besin, parfümeri ve sabun endüstrilerinde kul­lanılmaktadır.
     
Yapılan bilimsel incelemeler sonucu fındığın kan yağları üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Çalışmada fındık tüketi­mi ile halk arasında damar sertliğinin gelişiminde önemli rol alan LDL’nin o­lumsuz etkileri azalmış, damarlarda yağların yaptığı negatif etki düzelmiştir. Fındığın yapısında bol olan arginin amino asidinin ve magnezyumun da bu so­nuçlar üzerinde önemli katkı sağlamıştır. Bu etkilerin bir sonucu olarak damar duvarı iltihaplanmasının azaldığı ve damar fonksiyon bozukluklarının önemli derecede düzeldiği gözlenmiştir.
    
Fındık yapraklarının 25 gramı 1 lt. suda haşlanıp içildiğinde kanı temizler. Özellikle vücuda yapıcı, koruyucu ve destekleyici nitelikte faydalar sağlayan fındığın tıbbi etkileri ve bunlardan faydalanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
      
İçerdiği kalsiyumla, kemiklerin ve dişlerin yapısını güçlendirir, sağlıklıkal­masını destekler. B grubu vitaminleriyle kan yapımını destekler. Alyuvarla­rın parçalanmasını önler ve böylece kansızlığa karşı vücudu korur. Çocukların beslenmesinde faydalı olur. İçerdiği kalbin ve kasların sağlığında etkili olan E vitaminiyle hücre yıkılmalarını da önler. Fındıkta bulunan çinko, vücudun bü­yümesinde ve cinsellik hormonlarının üretilmesinde rol oynar. Fındık yağı, be­den ısısının korunmasını ve yağda eriyen vitaminlerin vücudun en uzak köşe­lerine kadar taşınmasını sağlar. Kanda kolestrol düzeyinin yükselmesini önler.
     
Fındık, içerdiği tüm maddelerle bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir. Vücuda güç katar. Hastaların iyileşme dönemini kısaltır. Hamile kadınlara da faydalı olur. Ve son olarak fındığın cinsel gücü artıran (afrodizyak) etkileri ol­duğu ileri sürülmektedir.
    
Hayati değerde şifalı özellikleri bulunan fındık ve fındık ürünlerinden ye­mek vücut sağlığı açısından çok önemli katkılar sağlayacaktır.

Uyarı:Yağ oranı yüksek olduğu için yüksek tansiyonu   olanlar ya da damar sertliği sorunu olanlar fındığı az tüketmelidir.


Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32






0 Comments:

Post a Comment



About us