15 Ekim 2015 Perşembe
FINDIĞIN FAYDALARI
Coryllus:Huşgiller familyasındandır. Anayurdu ülkemizin Kuzeydoğu bölgesidir. kışın yapraklarını döken; çalı, ağaççık şeklinde bir bitkidir. 17 değişik türü vardır. Yaprakların yuvarlakça, oval ya da kalp biçiminde ve kenarları ince dişlidir. Fındık türleri kışın çiçek açar. Fındığın sert kabuklu meyvesinin içinde bulunan tohumu (fındık içi) yağ, karbonhidrat ve protein yönünden zengin iken, kolestrol düzeyi sıfırdır. Başta potasyum olmak üzere fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri yüksek oranda; ayrıca demir, çinko ve düşük oranda sodyumu içerir. Fındık tohumu Bl, B2, B3, folik asit ve E Vitaminleri yönünden de zengin olan, pek değerli bir besindir. Fındık çiğ ve kavrularak çerez şeklinde yendiği gibi çikolata, pasta, tatlı ve şekerleme sektörlerinde sıkça kullanılır. Fındıkyağı da besin, parfümeri ve sabun endüstrilerinde kullanılmaktadır.
Yapılan bilimsel incelemeler sonucu fındığın kan yağları üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Çalışmada fındık tüketimi ile halk arasında damar sertliğinin gelişiminde önemli rol alan LDL’nin olumsuz etkileri azalmış, damarlarda yağların yaptığı negatif etki düzelmiştir. Fındığın yapısında bol olan arginin amino asidinin ve magnezyumun da bu sonuçlar üzerinde önemli katkı sağlamıştır. Bu etkilerin bir sonucu olarak damar duvarı iltihaplanmasının azaldığı ve damar fonksiyon bozukluklarının önemli derecede düzeldiği gözlenmiştir.
Fındık yapraklarının 25 gramı 1 lt. suda haşlanıp içildiğinde kanı temizler. Özellikle vücuda yapıcı, koruyucu ve destekleyici nitelikte faydalar sağlayan fındığın tıbbi etkileri ve bunlardan faydalanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
İçerdiği kalsiyumla, kemiklerin ve dişlerin yapısını güçlendirir, sağlıklıkalmasını destekler. B grubu vitaminleriyle kan yapımını destekler. Alyuvarların parçalanmasını önler ve böylece kansızlığa karşı vücudu korur. Çocukların beslenmesinde faydalı olur. İçerdiği kalbin ve kasların sağlığında etkili olan E vitaminiyle hücre yıkılmalarını da önler. Fındıkta bulunan çinko, vücudun büyümesinde ve cinsellik hormonlarının üretilmesinde rol oynar. Fındık yağı, beden ısısının korunmasını ve yağda eriyen vitaminlerin vücudun en uzak köşelerine kadar taşınmasını sağlar. Kanda kolestrol düzeyinin yükselmesini önler.
Fındık, içerdiği tüm maddelerle bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir. Vücuda güç katar. Hastaların iyileşme dönemini kısaltır. Hamile kadınlara da faydalı olur. Ve son olarak fındığın cinsel gücü artıran (afrodizyak) etkileri olduğu ileri sürülmektedir.
Hayati değerde şifalı özellikleri bulunan fındık ve fındık ürünlerinden yemek vücut sağlığı açısından çok önemli katkılar sağlayacaktır.
Uyarı:Yağ oranı yüksek olduğu için yüksek tansiyonu olanlar ya da damar sertliği sorunu olanlar fındığı az tüketmelidir.
Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32
0 Comments:
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)
