Download

Flickr Gallery

13 Ekim 2015 Salı

EŞEKOTU

EŞEKOTUNUN FAYDALARI

Oenothera Biennis:Küpeçiçeğigiller famil­yasından dayanıklı iki yıllık bitkidir. Gövdesi Kaba, da­yanıklı, tüylü ve kırmızım­sı renklidir. Kısa saplı yap­raklarının uçları sivri, çiçek­leri sarıdır. Yumurta biçimli meyvesi, keskin kenarlı, ko­yu gri-siyah arası tohumla­rını taşır. Bitkisel tedavide turpa benzeyen kökleri kullanılır. Ay ışığına doğru çiçek açarlar. Mevsim ilerle­dikçe bu çiçekler bütün gün açık kalır. Meyveleri küçüktür.
   
Bu şifalı bitkinin tohumlanndaki ender bulunan ve adet öncesi gerilimleri, menopoz rahatsızlıklan ile sedef hastalığını hafifleten; trombozu azaltan; vü­cudu yıkıma uğratan M.S. ile diğer hastalıkları kontrol altında tutan gamma-li­noleik asit üzerinde tıbbi araştırmalar yoğunlaşıyor.

Kaynatılan kökünün tadı yabani havuçunki gibi olur. Turşu ve salatalara ko­nulur. Köklerinde tanen, sakkaroz, zamk, uçucu ve sabit yağ, spinosin ve o­nonin vardır.
    
Terletir ve idrar söktürür. Vücuda rahatlık ve­rir. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Böbrek ve mesane iltihapla­rını giderir. Boğaz ağrılarını geçirir. Kökü Adet öncesi gerginliği, menopoz ra­hatsızlığı ve sedef hastalığı durumlarında eşekotunun yağlı tohum kapsülleri alınır. Yaprağı ve Gövdesi Kabuğu iyice soyulan gövdesi ile yapraklan çay gibi demlendirilerek öksürük spazmını gevşetmek üzere içilir.
   
Birkaç ay boyunca günde iki çay kaşığı alan hastalarda, parkinsonon neden olduğu titremeleri % 55 oranında azaltmıştır.
Eşekotu yağı romatizmalı eklem iltihabı ve egzama tedavisinde etkilidir.Pek çok cilt bakını ürününde ve kozmetikte eşekotu yağı bulunur.



Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32


0 Comments:

Post a Comment



About us