8 Mart 2016 Salı
Keten Tohumu ve Faydaları
Linum:Ketengiller familyasının bir üyesidir.Mısırlılar döneminden beri kullanılır ve anayurdu Akdeniz bölgesidir.Yaklaşık olarak 100 çeşidi bulunmaktadır.Ama sadece birkaç çeşidi ülkemizde yetişmektedir.
Keten tohumunda sabit yağ,bitki sıvısı,glikozit ve protein bulunmaktadır.Tohumlarından elde edilen yağ boyacılık ve besin sanayiinde kullanılmaktadır.Ketenin gövdesindeki liflerde keten ipliği yapımında kullanılır.
Bazı faydaları şöyledir;Müshil etkisi vardır.Sindirim sistemini düzenler mide ve bağırsakta enfeksiyon ve tahrişleri engeller.Akciğer enfeksiyonlarında etkilidir.Zona ve sedefte çok faydalıdır.Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında fayda sağlar.Öksürük kesicidir ve bronşları temizleyicidir.Çıbanların tedavisinde keten tohumu fayda sağlamaktadır.Ayrıca iyi bir yara ve yanık iyileştiricisidir.
1 bardak kaynar suyun içine 2 tatlı kaşığı keten tohumu koyup 10 dakika demlenir.Demlenen bu sudan sabah akşam 1 bardak içilir.Bu suyu haricen dıştan yaralara veya sorunlu bölgeye bir tülbentten geçirerek direkt uygulayabilirsiniz.
Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32
0 Comments:
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)