Download

Flickr Gallery

8 Mart 2016 Salı

Kekik Çayı İle İncelin

Kekik ve Faydaları

Thymus:Ballıbabagiller familyasının bir üyesidir.Ülkemizde 40 kadar çeşidi yetişmektedir.Yaprakları tüylü,gri ve yeşildir.Çiçekleri yaz başında ve ortasında açar.Tohumları ise ufak ve  kahverengidir.

Çiçekleri,sapı ve tomurcukları baharat olarak kullanılır.Yaprakları çay olarak içilir ve damıtılarak kekik yağı elde edilir.Eczacılık sektöründe bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır.

Bileşiminde pinen,karvakrol,terpinen,borneol,linalool,timol,kariofilen,eterik yağ,luteolin,glikozitler,organik asitler acı maddeler ve madeni tuzlar bulunur.

Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser.Midedeki gazı çıkarır.Karaciğer üşütmelerinde faydalıdır.Kan dolaşımını arttırır.Balgam söktürücüdür.Öksürüğü keser.Astım,bronşitte etkilidir.Cinsel isteği arttırır.Gözleri kuvvetlendirip hafızayı güçlendirir.İdrar arttırır.Adet kanını söktürür.Bağırsak kurtlarını düşürür.Akciğer rahatsızlıklarında etkilidir.



Kekik çok iyi bir antibiyotik ve antiseptiktir.Bu nedenle iltihaplı yaraların temizliğinde kullanılır.Siyah noktaları temizler.Kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.Vücudu kuvvetlendirir ve ateşi düşürür.Sinirleri yatıştırır,rahatlatır ve spazmları çözer.Çocuklardaki alt ıslatma olayında fayda sağlar.İshali keser.Tansiyonu yükseltebileceğinden dolayı dikkatli kullanılmalıdır.Yağ yakıcı etkisinden dolayı zayıflatıcı etkisi bulunmaktadır.

1 bardak suya 1 tatlı kaşığı kadar kekik konur ve 10 dakika demlenir.Bu karışımdan sabah akşam birer bardak içilir ve haricen dıştan sürülebilir.



Uyarı:Kekik yağı seyreltilerek uygulanmalıdır.

Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us