Download

Flickr Gallery

8 Mart 2016 Salı

Kereviz ve Faydaları

Apium Graveolens:Maydanozgiller familyasının bir üyesidir.Yumru şeklinde olan kökü aynı zamanda lif içeren bir yapıya sahiptir.Yaprakları ise 5 taneye kadar çıkmaktadır.İlk sene kökleri ve yaprakları gelişen kereviz ikinci sene çiçek açarak tohum vermeye başlar.Çiçekleri beyaz renkli olan kerevizin tohumları ise siyah ve kokuludur.

Zeytinyağlı olarak,dolma olarak,salata olarak ve çorba olarak yemeği yapılır.Ayrıca yapraklarıda yemeklere katılabilir.Oldkça yüksek bir besin değerine sahiptir.

İçeriğinde bol miktarda fosfor bulunmaktadır.Selenyum,bakır,çinko,mangan minarelleri ile A,B ve C vitaminleri bulunmaktadır.Tohumlarında ise %3 gibi bir oranda uçucu bir yağ olan apiol maddesi bulunmaktadır.Bu yağ tuzsuz rejimlerde tuz yerine kullanılır.



Kanı ve idrar yollarını temizler.İdrar söktürücü özelliği vardır.Prostat hastalığında oldukça fayda sağlamaktadır.İştahı açar,sindirimi kolaylaştırır.Uyarıcıdır ve gaz söktürür.Sinirleri yatıştırır.Vücudu güçlendiricidir.Gut hastalığında,romatizma ve artritte faydalıdır.Cinsel güçsüzlük ve iktidarsızlığı giderir.Karaciğer ve sarılık problemlerini giderir.Öksürüğü keser ve anne sütünü arttırır.Böbrek kum ve taşlarını döker.Hipertansiyonu,kolestrol ve şekeri düşürücü etkisi vardır.Stresi ve zihinsel yorgunluğu giderir.Sivilcelere fayda sağlar.Unutkanlığa karşı kullanılır.Ağrıları azaltıcı etkisi vardır.Cilde tazelik verir ve mideyi kuvvetlendirir.Kilo vermede de oldukça faydası vardır.

1 bardak kaynar suya öğütülmüş 1 tatlı kaşığı kereviz tohumunu atıp 15 dakika demlenir.Elde edilen bu çaydan günde 3 kez yemeklerden önce içilir.


Ertuğ ÇAĞLAYAN(ertugcaglayan@gmail.com)
0555 657 05 32

0 Comments:

Post a Comment



About us